Amatörkrönikören

En person, ett liv, en Johan, en blogg och en passion för att uttrycka sig i text. En blogg där krönikor från en amatör delas med resten av världen.

Kärn(vapen)familjen

Publicerad 2016-08-03 12:45:00 i Allmänt, framtid, hat, jämställdhet, krönika, kärlek, vardag,

Hotell Hilton har nyligen publicerat en annons där ett samkönat par tillsammans ligger i en hotellsäng och håller om varandra med musik i öronen. Ingenting är naket. Ingenting kan ses som provocerande, förutom en sak. Att det samkönade paret är två män. Kort efter Hiltons publicering av annonsen lät inte reaktionerna vänta på sig, och då främst från American Family Association. Reaktioner så som ”Om Hilton tänker annonsera i mainstream media så borde de annonsera med bilder som reflekterar en familjevänlig atmosfär” och att Hilton genom sin annons ”avsiktligt marknadsför främjandet av homosexualitet till en stor del av befolkningen som anser att tanken på två män som sover tillsammans är onaturlig och stötande”. Jag funderar tyst för mig själv där jag ligger hemma i min egen dubbelsäng. En "familjevänlig atmosfär"? Vad menar de med det? Menar de en annons med med en bild på en välbärgad famlj, där pappan sjunkit ner i hotellrummets ena fåtölj med tidningen i högsta hugg, där mamman med ett leende från den ena örsnibben till den andra glatt packar upp famljens fyra stora resväskor, medan de två barnen, iklädda sjömanskostym, ligger på mage i sängen och tittar på barnprogram? Är en "familjevänlig atmosfär" en värld där barn inte behöver bevittna kärlek mellan olika typer av människor?
 
Jag kan inte låta bli att känna mig irriterad, ledsen, rädd och smutsig, och jag förstår att många fortfarande står och trycker i små, mörka garderober. Samtidigt känns meningarna så skrattretande. Många samkönande par, som offentlig har visat sin kärlek för varandra, har fått orden "Get a room!" uppkörda i ansiktet. Men inte ens när de får plats i ett av Hiltons hotellrum och gjort som så många skrikit åt dem att de ska göra, så anses de fortfarande göra fel. När ska vår värld förstå att kärlek mellan två människor aldrig kan vara onaturlig och stötande? Känns inte begreppet "kärnfamiljen" aningen omodernt och vilka är det som bestämmer att man är en familj eller inte? 
 
Vi lever i ett samhälle där kärnfamiljen fortfarande anses vara det rätta sättet att leva på som familj. Kärnfamiljen, där en man och en kvinna, tillsammans med sina gemensamma barn, lever i lugn och harmoni, och gärna ett Svensson-liv, i ett rött hus med vita knutar, en Volvo och en hund. Familjer som inte kan definieras som kärnfamiljer ses gärna som udda och annorlunda och lever ett alternativt familjeliv. Ett familjeliv som ses som ett kärnvapenhot mot samhällets existens och grundvärderingar, och likt som en tickande atombomb riskerar att spränga heteronormens ramar och moral i tusentals bitar. Det är på tiden att skriva om defintionen av vad en familj är.  Det är på tiden att sudda ut begrepp så som kärnfamilj.
 
En familj handlar inte enbart om blodsband och förälskelsen mellan en man och en kvinna, och det sätt de väljer att föra sina gener vidare på. En familj bör inte delas in i olika fack i samhället så som kärnfamiljer och regnbågsfamiljer. En familj är där människors kärlek till varandra är ovillkorlig och aldrig kan sättas ett värde på. Människor som kan dela glädje och sorg med varandra, förstå varandras behov och sätta varandra i det främsta rummet. Människor som kan glädjas åt varandras starka egenskaper och acceptera varandras brister. Människor som kan känna tillit och förtroende till och för varandra och veta att man alltid kommer att vara älskad för den man är, oavsett om det är man/man, kvinna/kvinna, kvinna/man, hen/hen eller människa/människa. 
 
Det är dags för samhället att stänga gamla dörrar bakom sig och öppna nya på vid gavel. De är dags att sluta stirra sig blind på att kärlek och äktenskap bara är till för de som ser sig som kvinna respektive man. Det är dags att släppa taget om gamla definitioner och värderingar, och låta nya ta sin rättmätiga plats. Det är dags att sluta se kärlek mellan två samkönade människor som onaturlig och stötande! Det är dags att skita i vilket "kön" andra väljer att älska med och istället se det viktiga. Att de med stolthet faktiskt kan, vill och vågar älska en annan människa!
 
 
 
 
 
Källa: http://www.qx.se/samhalle/31853/hiltons-gayannons-vacker-starka-reaktioner--onaturligt-och-stotande 
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela